YENİKORONA VİRÜSÜ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME

Sayın Veli,

Bilindiği gibi Dünya Sağlık Örgütü,  Yeni Koronavirüs ile ilgili “uluslararası kamu sağlığı acil durumu” ilan etmiştir.

Türkiye’de henüz görülmüş bir vaka bulunmamaktadır ama öğrencilerimizin ve sizlerin önleyici tedbirler almasını sağlamak amacıyla aşağıdaki bilgileri derledik:

Yeni Koronavirüs 2-14 gün süren bir kuluçka süresinden sonra birden başlayan yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı ile kendini göstermektedir. Bazı hastalarda boğaz ağrısı ve burun akıntısının da olduğu görülmüştür. Ağır hastalanan ve ölen kişilerin büyük kısmı 65 yaş üstündeki, altta yatan hastalıkları (akciğer hastalıkları,organ yetmezlikleri, kanser, diyabet, bağışıklık baskılayan hastalıklar) olan kişilerden oluşmaktadır. Gençlerde ve sağlıklı yetişkinlerde hastalığın daha hafif seyrettiği görülmektedir.

Bu hastalık hasta kişilerin solunum salgıları ile (öksürük, hapşırık vb.) bulaşmaktadır. Hastalığın bu şekilde insandan insana bulaşması için yakın temas (1 metreden yakın) gereklidir.

Hastalıktan korunmak için henüz bir aşı bulunmamaktadır. Bu nedenle, diğer tüm virüslerden olduğu gibi, bu virüsten de  korunmak için el temizliğine çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

Önlem olarak:
  • Ellerimizi sık sık sabunlu suyla yıkamak veya alkol bazlı dezenfektan ile temizlemek,
  • Öksürürken veya hapşırırken, ağzımızı ve burnumuzu dirseğimizle veya bir kağıt mendille kapatmak, kirli mendilleri çöpe attıktan sonra ellerimizi yıkamak,
  • Soğuk algınlığı, ateş veya öksürük gibi belirtiler gösteren kişilere yaklaşmamak,
  • Az pişmiş veya çiğ et ürünlerini tüketmemek, yumurtaları iyice pişirmek önemlidir.

Lütfen öğrencilerimizin sağlık durumlarını yakından takip ediniz. Yukarıda bahsedilen belirtileri gözlemlerseniz en kısa süre içinde doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna müracaat ediniz.

Çocuğunuz hasta ise, lütfen okula göndermeyiniz. Doktorunun veya sağlık kuruluşunun
önerdiği tedaviyi uygulayıp, dinlenmesini sağlayınız.

Okul Müdürlüğü